Banka Borcu Olan Şirket Kurabilir Mi?

Banka Borcu Olan Şirket Kurabilir Mi?
12 Temmuz 2020 tarihinde eklendi, 207 kez okundu.

Yaşam düz bir çizgi değil ve insanların başına kimi zaman hiç ummadıkları şeyler gelebiliyor. Para ise dünyanın en büyük gücü. Yine de çok zengin çok güçlü bir insan bile olsanız serbest piyasa ekonomisinde dengeler değişebiliyor, her şey günlük gülistanlık giderken işler bir anda tersine dönebiliyor ve kişi koşulları ne olursa olsun banka ya da bankalara kendisini borçlanmış olarak buluyor.

İş de bu durumda eğer yeni bir şirket kurmak ister ise karşısına çıkabilecek engelleri merak ediyor ve kişilerin tam da bu noktada en çok merak ettikleri soru eğer banka borcu olan kişilerin şirket kurup kuramayacağı olgusudur. Bu son derece kritik bir sorudur ve yanıtının da doğru olarak verilmesi gerekir. Biz de bu yazı da bu konuda insanların kafasına takılan soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Banka Borcu Olan Nasıl Şirket Kurabilir?

Öncelikle bu noktada bir majör bilgiye konuya detaylı olarak girmeden önce açıklık getirelim. Eğer KOSGEB destekli bir şirket kuracak iseniz o zaman KOSGEB şirket kurar ike size verdiği parayı otomatik olarak ister devlet bankası olsun, ister özel banka olsun borcunuz nereye ise kesecektir. Bu noktada bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. Alacağınız hibe doğrudan banka borçlarınıza gidecektir.

Bankaya borcu olan elbette şirket kurabilir ama burada da kendisini bekleyen çok ciddi riskler vardır. Eğer şahış şirketi kurar ise o zaman borçlu olduğunuz bankanın doğrudan şirketiniz üzerine el koyma hatta haciz başlatma hakkı yasal olarak vardır. Bu noktada karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlardan ilki şirketinizi bir başkası üzerine kurmanızdır. Bu da sizin için doğru bir seçenek değil ise o zaman en mantıklı olan işlem şahış şirketi kurmak yerine ortaklı olarak limited şirketi kurmaktır.

Böylece banka şirketinize hiçbir şart altında el koyamaz ve size karışamaz. Yine de burada da şöyle bir kritik husus vardır. Borçlu olduğunuz banka şirket kurduktan sonra şahşınız adına yaptığınız tüm yatırımları takip edecek ve bunlar için yasal takip ya da borcunu alma yoluna gidebilecektir. Bu noktada da ya aldığınız ürünleri gayrimenkulleri şirket üzerine kayıt yapabilirsiniz ya da bir yakınınız üzerine bu malları kayıt yaptırabilirsiniz.

Atılması Gereken Adımlar Nelerdir?

Banka borcu olan kişilerin şirket kurmak istemesi durumunda adım adım yapması gerekenler şunlardır:

  • İlk olarak şirketinizin unvanını belirleyin
  • Ticari işlemleriniz için imzaya yetkisi olacak olan şahısların imzalarını noterde tasdik ettirme işlemini gerçekleştirin
  • Sermayenin 10 Binde dördünü Rekabet Kurumu hesabına yatırma adımını gerçekleştirin.
  • Türk Ticaret Kanununun 511. maddesinde ifade edilen bilgileri ticaret sicili memurluğuna teslim etme işlemini gerçekleştirin
  • Ticaret Sicili Tüzüğünün 29. maddesine göre düzenlenmiş bulunan taahhütnameyi ticaret sicili memurluğuna teslim etme işlemini gerçekleştirin
  • Vergi ve sosyal güvenlik kaydının yapılması için şirket kuruluş dilekçesi formunu ticaret sicili memurluğuna teslim etme işlemini gerçekleştirin
  • İşletmenizin faaliyet gösterdiği  kentte bulunan  yetkili olan  ticaret ve sanayi odasına  ya da ticaret odasına giderek oda kaydınızı gerçekleştirme adımını tamamlayın.
  • Ticaret unvanınızın ve işletmeninizin tescil edildiğini göstermekte olan resmi  ilanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlanmasını için gerekli işlemleri yapın.

Yukarıda belirtilen işlemler Limitet Şirketi kurulması için gerekli olan adımlardır ama zaten genel olarak bir şirket kurulmasında atılması gereken temel adımlar bunlardır. Şirket kurma aşamaları genel olarak değişmeyen adımlardan oluşur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git