Banka Online Sınavlar

Bankalar ihtiyaç duyduğu personelleri değişik yöntemlerle kadrosuna katmaktadır. Bu yöntemlerin arasına son yıllarda online bankacılık sınavları da girdi. Banka online sınavlar nasıl yapılır? Banka online sınavlar isminden de anlaşılacağı üzere uzaktan e-sınav şeklinde uygulanır. Herhangi bir sınav merkezinde toplanmadan, ya da şubede sınava girmeden, bilgisayar başında ve evde girebileceğiniz bir sınav türüdür. Bankalar, personel alımı için sitelerinden iş alım ilanı yaparlar. Bunun için aradıkları şartları taşıyan kişileri belirlemek için sınav yaparlar. Banka yönetimi yapacağa sınavı online olarak yapılmasına karar verebilir. Bunun birçok nedeni vardır. En önemlisi hem zamandan hem de maliyetten kazanç elde etmektir. Diğer türlü, adayları belli merkezlerde toplamak kaydı ile yapılan yazılı sınavların maliyeti daha yüksek olmaktadır. Ayrıca online sınav pratik olduğu için, başvuracak aday sayısı da çoğalacaktır. Bu şekilde bankanın kalifiye eleman bulma seçenekleri artacaktır. Bu da bankacılık sektörü için en istenilen durumların başında gelir.
Banka online sınava başvurusu yapmak istiyorsanız, ilgili bankanın sitesine girip internet üzerinde başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Başvurunuz incelenip, uygun şartları taşıdığınız anlaşıldığında size bir e-mail gelecektir. Bu e-mailde belirtilen siteye girip, size özel olarak oluşturulmuş kullanıcı adı ve şifreyi giriş ekranına girmeniz gerekmektedir. Bankalar, yapacakları online sınavları genellikle bütün adaylara aynı anda uygular. Çünkü gelişen teknoloji ve büyüyen sosyal medya arcılığı ile sorular sınava henüz girmeyen farklı kişilerin eline geçebilir. Bu da baştan bir adaletsizlik yaratır. Adaylar belirtilen saatte kullanıcı adlarını ve şifrelerini girmek kaydı ile siteye giriş yaparlar. O anda sınav başlamıştır. Bankaların yapmış olduğu online sınavlar ortalama 60-80 soru olurken süre olarak da her soruya ortalama 20 saniye verilmektedir. Yani 60 soruluk bir sınavda, adaya toplam 20 dakika süre verilir. Sınav soruları test şeklinde olup genelde 5 şıklıdır. Verilen süre size ilk etapta az gelebilir. Ama bankaların da bu uygulamaları için geçerli bir mazeretleri vardır. Bu da sınavın internet üzerinden ve uzaktan yapılması. Süre çok olursa, aday sorunun cevabını internetten araştırarak cevaplayabilir. Bu da sınavın güvenilirliğine gölge düşürür.
Sınavın güvenilir olmasını sağlayan bir diğer unsur da, her sınav sorusunun süresi o soruya aittir.Yani size verilen 20 saniyenin ilk 10 saniyesinde soruyu bildiğinizi farz edelim. Kalan 10 saniyenizi diğer soruda kullanamazsınız, çünkü 20 saniye geçmeden diğer soru ekranda çıkmaz. Her soru tek tek ekrana yansır. Bu da sınavın güvenilir yönlerindendir. Saydıklarımızın tersi bir durumun da ortaya çıkması muhtemel. Bir sınava bir aday başvurur ama o anda yanında 3-4 kişi daha bu kişiye yardım edebilir. Bu da sınavın eksi yönlerindendir.
Online sınavına girdikten sonra, banka size cep mesajı ya da e-maille dönüş yapacaktır. Bu birkaç haftayı bulur. Olumlu dönüşler yapan bankalar genelde adayı ayrıca mülakata çağırır. Online sınava girmiş ve başarılı olmuş adayların tamamı çağrılmasa da, bankaya alınacak personel sayısının 2 bazen 3 katı kadar aday mülakata çağrılır. Orada giyim kuşam, hal ve hareket çok önem arz etmektedir. Bu aşamada size bilgiden çok sosyal yaşam, ekonomi, politika gibi sizi konuşturacak konulardan soru gelir. Daha çok sohbet havasında geçer. Mülakat sonrası, online puanınız da birlikte hesaplanıp bankaya kabul edilip edilmediğiniz belli olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.