EFT İptali Nasıl Yapılır?

EFT yapan banka müşterileri değişik nedenlerde dolayı yapmış oldukları EFT işlemlerinin iptal edilmesini isteyebilir. EFT iptal etmek isteyen banka müşterileri bunun için bazı yöntemler kullanabilir. En kolay EFT iptal işlemlerini sizin için burada sıraladık. EFT iptali nasıl yapılır? EFT iptal dilekçesi var mıdır? Bu soruların yanıtları için yazımızı okumaya devam edin.
EFT Acil Nasıl İptal Edilir?
EFT yaparken yanlış bir rakamın girilmesi ya da alıcı kişinin adının yanlış yazılması EFT’nin yanlış yerlere yapılmasına neden olabilmektedir. Bu durumların yaşanmaması için EFT yapılırken dikkatli olunmalı ve tek bir rakam bile yanlış girilmemelidir.
Ama yapılan işlemde hata yapılma riski her zaman olmaktadır. Ve EFT işleminde bir işlem hatası yapıldığında bunun telefi edilmesi için de zaman kaybedilmeden EFT iptalinin yapılması gerekmektedir. Peki EFT nasıl iptal edilir?
En kolay EFT iptal seçeneği internet bankacılığına girilerek yapılan EFT işlemleridir. Eğer yapılan EFT üzerinden henüz birkaç dakika geçtiyse o zaman internet bankacılığından birkaç dakika içinde bu iptal gerçekleştirilebilir. Süre fazla geçtiyse o zaman iptal işlemi daha farkı yöntemler ile yapılabilir.
Örneğin yapılan EFT işlemi üzerinden 20 dakika civarı bir zaman geçtiyse ve para henüz karşıya geçmeydiyse bankayı arayarak bu işlemi iptal edebilirsiniz. Ama para alıcı kişinin hesabına yattıysa o zaman işlem biraz daha uzayacaktır. Gönderici kişi hemen bankasını arayarak işlemin iptalini ve paranın geri hesabına yatmasını istemelidir. Banka da karşı bankayı arayarak paranın geri alınmasını talep edecektir. Alıcı kişinin bankası alıcıdan izin isteyerek parayı geri alabilecektir. Ama kişi buna izin vermezse EFT iptali olamaz. Yani para hesaba geçtikten sonra, EFT’nin iptal edilebilmesi için alıcı kişini onay vermesi gerekmektedir.
Havale Nasıl İptal Edilir?
EFT işlemleri kadar olmasa da havale işlemlerinde de bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Havale işlemlerinde yanlış numara girilmesi başta olmak üzere değişik hatalar nedeni ile yanlış işlem yapılabilmektedir. Hatalı yapılan havale işlemlerinin iptal edilme talepleri bazen gelmektedir.
Ama havale EFT gibi değildir. Yani gönder butonuna basıldığı anda para karşı tarafa geçer. İster internet bankacılığı olsun ister şube bankacılığı olsun, havale anında yapılır ve hiçbir şekilde geri iptal edilemez.
Sadece yanlış kişiye yapılan havaleler tespit edilirse, yine alıcı kişinin izin vermesi durumunda para eski hesaba iade edilir. Ya da kişi ikna olmasa bile, gönderici kişi parayı yanlış kişiye gönderdiğini hızlı bir şekilde kanıtlayabilirse banka bu paraya geçici tedbir koyabilir. Yanlış havale işlemi çözülünceye kadar bu bloke devem edecektir.
Bu gibi olumsuz durumları yaşamamak için hem havale yaparken hem de EFT yaparken dikkatli olunmalıdır. Aksi halde büyük kayıpların yaşanma ihtimali hep olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.