Mal Bildiriminde Kredi Borcu Nasıl Yazılır?
Mal bildirimi konusu özel sektörde çalışanlar ya da kendi işini yapanlar için çok bir şey ifade etmese bile devlet memurları için belli dönemlerde yapılması gereken son derece işlemler arasındadır. Memurların kademesi ve statüsü ne olursa olsun bu işlemi yapmak durumundadır.
Tam da bu noktada bu yazının ana başlığı olan mal bildiriminde memurun kredi borcu nasıl yazılır sorusunun yanıtı da çok ciddi bir biçimde merak edilmektedir. Zira devlet memurları da kimi zaman kredi çekmektedir. Kredi çeken ve halen borcu devam eden devlet memurları bunu da mal bildiriminde bulunmalıdır.
Hangi Mallar İçin Mal Bildirimi Yapılması Gerekir?
Üstte yapılan bu ana girişten hangi malların daha doğrusu tüm kişinin sahip olduğu malların mı bildirilmesi gerektiği sorusuna net bir biçimde 3628 sayılı kanunun 5. Maddesi ve de aynı zamanda mal bildirimi ile ilişkili olan yönetmeliğin 8. Maddesi itibarıyla net ve kafada soru işareti kalmayacak biçimde açıklama getirilmiş durumdadır.
Bunlara göre bir devlet memuru o gün itibarı ile bazı mallar için para sınırı şartı aranmaksızın her şart altında mal bildiriminde bulunmak durumundadır. Ama bazı mallarda ise aldığı maaşın netinin beş katını aştığı durumlarda böylesi bir bildirim yapması gerekir. Bununla ilgili detaylı bilgiler ilgili yönetmelikler ve kanun maddelerinden öğrenilebilir.
Bu noktada bir örnek vermek gerekir ise aylık net maaşı 5 bin Türk Lirası olan bir devlet memuru 24 bin Türk Lirası ve üstünde bir borçlanma yapar ya da mala sahip olur ise o zaman kesinlike mal bildirimi yapmak durumundadır. Bunun yanı sıra eğer elinden çıkardığı bir mal yani değer var ise onu da mal bildiriminde deklare etmek durumundadır. Yine maaşınıın beş katını aşan bir kredi borcu ya da başka bir borç olursa onu da mal bildiriminde açıklamalıdır.
Mal Bildiriminde Olması Gerekenler
Mal bildiriminde olması gereken ibareler konusuna değinmeden önce mal bildirimin kişilere kredi borcu yüzünden gelen yasal uyarılarda yapılması gereken mal beyanı ile aynı şey olmadığını ifade etmek gerekir. Kavramlar birbirine karıştırılmamalıdır.
Mal bildirimine kredi borcunu yazmadan evvel mal beyanı formunda eksiksiz ve doğru olarak aşağıda yer alan bilgilerin doldurulması gerekir
- Altın ve mücevheratları
- Hisse senedi ve tahvilleri,
- Borçları
- Deniz ve hava taşıt araçları, harman makinesi ve diğer ziraat makineleri, , koleksiyon ve ev eşyaları, biçer-döver, traktör, inşaat ve iş makineleri ve hayvanlar ile taşınabilir diğer mallar
- Para ve para değerinde kıymetli kağıtlarını
- Alacakları
- Ekstra olan gelirleri mal beyanında bildirilmek durumundadır. En ufak bir eksiklik ya da yalan bilgi olmamalıdır.
Burada borç ve alacak kısmına bir açıklama getirmek gerekir ise borç kısmında alacak kısmında da kime borçlu ya da kime alacaklı ise ilgili kişi ya da kurumlara dair isim, adres vb bilgiler eksiksiz verilmelidir. Bunun yanı sıra borç kısmında borcun miktarı ve alacak kısmında da ne kadar alacaklı olunduğı bilgisi doğru bir biçimde girilmesi gerekir.
Bu kısımlar doldurulduktan sonra yazının en başında olan sorunun yanıtını vermek gerekir ise mal bildirim beyan formunda formun 7. Kısmında olan yere o anki kredi borcu, aylık faiz oranı ve hangi bankadan kredi çekildiğine dair tüm bilgiler tam olarak istenildiği ve formata uygun bir biçimde girilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.