Yırtılmış Parayı Banka Alır Mı? (Yırtık Parayı Alan Bankalar)

Yırtılmış Parayı Banka Alır Mı? (Yırtık Parayı Alan Bankalar)
23 Temmuz 2020 tarihinde eklendi, 134 kez okundu.

Para insanların yaşamında icadı ile birlikte son derece önem taşıyan  bir olgudur. Para temel bir gereksinim olmasının yanı sıra aynı zamanda güç ve prestij unsuru olarak da bilinir. Zenginlik aynı zamanda ciddi bir itibar aracıdır. İş de bu noktada para insan yaşamında böylesine önemli olan bir olgu iken kimi zaman istenmeyen, beklenmeyen durumlar ile de karşılaşmak mümkündür.

Örneğin hiç fark etmeden aldığınız bir para yırtık olabilir ya da sizin istemsizce yaptığınız bir hareket yüzünden para yırtılabilir. Bu küçük bir meblağ olabileceği gibi büyük bir meblağ da olabilir. Peki o zaman yırtık parayı yırtık olmayan para ile değiştirmek için nereye nasıl başvuru yapılır sorusunun yanıtını merak ediyorsanız yazımızın aşağıda yer alan bölümlerine bakmanızda fayda vardır. Bu yazıda kafanıza takılan tüm soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.

Yırtık Parayı Hangi Bankalar Alır?

Öncelikle olarak şunu ifade etmek gerekir ki yırtık olan parayı her banka almaz. Bu parayı alan ülkemizde sadece iki banka vardır. Bunlardan ilki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olup bu alanda en yetkili olan tek kurumdur. Bunun dışında ülkemizde yırtık parayı alma yetkisi Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasına verilmiş durumdadır. Burada bir başka soruya da yanıt vermek gerekir. Ziraat Bankası Katılım Bankası ise Ziraat Bankası iştiraki olmasına rağmen para değişimi yapmamaktadır.  Sadece Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası yetkilidir.

Bu iki banka dışında diğer devlet bankalarının ve özel bankalarının yırtık para alma değiştirme yetkisi mevcut değildir. Bu konuda özellikle dikkatli olmak gerekir.

Hasarlı Olan Para Nasıl Değiştirilir?

Para değişimleri 5 Türk Lirası ile 200 Türk Lirası arasında olanlar için gerçekleştirilir. Bunun yanında eğer böyle bir işlem yapılacak ise gerek Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının gerek ise Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının ilgili gün ve saatlerinde giderek gerçekleştirilir.

Ziraat Bankasına gidilerek sıra alınır. Bunun akabinde sıra kişiye geldiği zaman yırtık hasar görmüş kopmuş para ile ilgili banka yetkilisine giderek para değiştirme talabini iletir. Bunun akabinde banka yetkilisi kendisinden nüfus cüzdanını ya da başka bir kimlik belgesini ister. Kimliksiz başvurular kabul edilmez. Paranın neden yırtıldığını koptuğunu, hasar gördüğünü sorar. Bu noktada doğru ve net kafada soru işareti kalmayacak şekilde yanıt vermek gerekir. Bunun akabinde eğer ilgili para değiştirilme kriterine uygun ise değişim yapılır. Kaç adet para olduğu bu noktada önemli olan bir husus değildir. Bunun yanı sıra sadece tüm bankalarda Türk Lirası için olan paralarda değişim yapılır. Yabancı paralarda böyle bir değişim hiçbir şart altında hiçbir banka tarafından miktarı ne olursa olsun yapılmaz.

Değişimi yapılacak olan parada mutlaka bilgi kayıplarının olmaması ve eksiklik bulunmaması değişimin yapılabilmesi için esas olan birincil koşuldur.

Ziraat Bankasının Para Değiştirme Günleri

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası yırtık para değiştirme günleri vardır. Bu gün ülkemizin neresinde olursa olsun sadece değişmeksizin normal çalışma günlerinde ve tatil olmadığı dönemlerde Cuma günleri öğleden sonra yapılmaktadır. Burada hemen bir noktayı daha ifade etmek gerekir ise en başta söylemeyi unuttuğumuz bir husus olan sadece yırtık olan paralar değil hasar görmüş olan paralar da Ziraat Bankası ve Merkez Bankası tarafından ilgili günlerde değiştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise yine benzer bir biçimde hareket eder. Eğer banka yırtık hasarlı koğmuş paraları ilgili kriterleri yerine getiriyor ise alırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git